image
image

Без прихованих відсотків і штрафів: банкам стане важче дурити клієнтів

Без прихованих відсотків і штрафів: банкам стане важче дурити клієнтів


Без прихованих відсотків і штрафів: банкам стане важче дурити клієнтів
З березня 2020-го банки змушені будуть розкривати повну та актуальну інформацію про умови надання послуг. Фото: loando.ua
Сьогодні, 20 січня, запрацював закон про захист прав споживачів фінансових послуг. Документ у другому читанні та в цілому прийняли 4 місяці тому - 20 вересня 2019 року.
Національний банк отримав повноваження на захист прав споживачів фінпослуг. Щоправда, профільний підрозділ регулятор створив ще влітку торік. Відтоді щомісяця опрацьовував майже 900 звернень споживачів.
У більшості випадків вони стосувалися діяльності банків. Усього Нацбанк отримав звернення щодо 53 фінустанов. Люди скаржилися, що банки приховували інформацію про повну вартість кредиту, самовільно списували кошти із зарплати, щоб погасити борг, чи збільшували кредитний ліміт із відсотками.
Тепер банки змушені будуть розкривати повну та актуальну інформацію про умови надання послуг. Йдеться про вартість позик, включаючи комісії та платежі за додаткові послуги, умови дострокового повернення кредиту, можливі штрафи. Щоб фінустанови могли адаптуватися до нових вимог, зміни запрацюють з березня 2020-го.
У червні на сайтах банків з'являться калькулятори для розрахунку витрат або доходів клієнтів від операцій. Крім того, зміниться реклама фінансових послуг. Громадянам надаватимуть повну інформацію про вартість, умови та ризики.
Далі регулятор планує ухвалити нові вимоги до договорів, інформації на сайтах, реклами мікрокредитів.
Без прихованих відсотків і штрафів: банкам стане важче дурити клієнтів Без прихованих відсотків і штрафів: банкам стане важче дурити клієнтів Reviewed by Sambir.misto.in.ua on січня 20, 2020 Rating: 5
21
Зображення для теми від користувача Jason Morrow. На платформі Blogger.