Поділит

138076139 3613951102025334 9038784260000444789 nУ новоствореній Хирівській ОТГ, що у Самбірському районі, не стихають протести жителів громади після скандального голосування за призначення старост.

Протести пов’язані з тим, що люди не хочуть миритися з призначенням колишніх сільських голів, або їх протеже на посади старост у 6-ти старостинських округах Хирівської ОТГ.

Зокрема протестують жителі колишніх Великосушицької та Чаплівської сільських рад.

Як відомо, через тиск громади села Чаплі, новообраний староста Тома Арсеній, який був 20 років сільським головою Чаплівської сільської ради, 30.12.2020 року написав заяву про складання повноважень старости за власним бажанням.
За законом наступний кандидат Капустинський Віктор (молодий юрист, житель села Чаплі, який претендував на посаду старости) має бути винесений на голосування ради, як єдиний законний кандидат. Адже на момент подання заяв на посаду старост кандидатів було лише двоє - Тома А. і Капустинський В.

Проте голова Хирівської ОТГ вже 3 рази водить людей за ніс не скликаючи сесію. 

Як повідомив нам активіст з Чапель пан Михайло:

"Спочатку Мирослава Королюк обіцяла людям, що проведе сесію 05.01.2021, бо це нагальне питання, і 4 села не можуть залишитися без старости, але не скликала. Після громадського тиску і розмов на підвищених тонах клялася людям, що скличе сесію на цю п’ятницю, 15.01.2021. Але сьогодні нам повідомили, що сесію вона перенесла аж на 21.01.2021 року".

Чому голова затягує з проведенням сесії?

"Тому що Тома Арсеній хоче протиснути свою протеже, ще одну кандидатку на посаду старости Чаплівського округу – Подолець Ірину Михайлівну. Пані Ірина не подавала свою кандидатуру, коли були громадські слухання, а зараз пробудилася. І вони разом їздять по депутатах, переконують їх внести кандидатуру Подолець Ірини на голосування і підтримати її. Але голосів бракує, тому і переносять постійно сесію", - розповідає пан Михайло.

Про майбутню кандидатку на посаду старости Чаплівської сільської ради Ірину Подолець місцеві жителі дізналися лише після того, як Тома Арсеній написав заяву на звільнення.

Така ж ситуація в Великосушицькій сільській раді. Під час голосування на посаду старости було 2 кандидати: Середницький Михайло і Рапак Тарас. Кандидати набрали рівну кількість голосів (11-11). Тоді для повторного голосування викликали Савчак Марію, депутатку від "Національного Корпусу" (партія, яка висувала Мирославу Королюк) , яка не була зареєстрована і приїхала лише, щоб проголосувати. В результаті переміг Середницький Михайло, який останні 15 років був сільським головою Великосушицької сільради.

Напередодні активісти приїжджали до голови Хирівської ОТГ Мирослави Королюк. 

Ми їздили по 15-20 чоловік, хотіли домогтися проведення сесії. Нам назвали конкретну дату, але вже три рази сесію переносять”, - розповів Михайло.

Як зазначив активіст, раніше таких масштабних протестів ніхто не робив:

У селі люди боялися, та й достойних кандидатів на посаду сільського голови не було. Відбувалися фальсифікації виборів. На виборах ми голосували проти всіх старих, але, на жаль, лише в одному з семи округів новий староста. Тепер ми об’єдналися з іншими селами і готові діяти. Якщо наші вимоги не будуть враховані, і на найближчій сесії не затвердять єдиного законного кандидата на посаду старости Чаплівського округу Капустинського Віктора, тоді ми зберемо всі 4 села, приїдемо в Хирівську міську раду, висловимо недовіру Мирославі Королюк і заблокуємо її робоче місце, поки вона його не звільнить! Ми не дозволимо дурити людей і пропихати старих кандидатів!"138469162 623740498394535 7458464282263454611 n